Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Swahilin kielen mukaan Ugumu tarkoittaa kovaa, rohkeaa ja hankalaa.. ja sitä Äijä todellakin pienenä oli. Heti ensimmäisillä viikolla rupesi murisemaan ruokakupilla ja alkoi olla dominoiva muutenkin heti pentuna. Jos ei saanut huomiota, rupesi haukkumaan ihan täysiä ja riekkui lahkeissa kiinni. Yritin epätoivoisesti ns. pehmeillä tavoilla poikaa kouluttaa mut ihan turhaan, ei siihen mitkään pehmo-otteet tehonnu. No, yritin sit kysellä neuvoja viisaammilta, ja toki myös kasvattaja-Annen kanssa pitkä tovi juteltiin puhelimessa. Anne antoi hyvät ja varmasti toimivat vinkit ongelmiimme. Ja nehän auttoi, mitenkäs muutenkaan! Suuri kiitos Annelle teho-vinkeistä ja -neuvoista! :)

Nopeasti poika tajusi että tuolle emännälle ei kannata rueta aukomaan päätään, jos haluaa masun täyteen joka päivä.. :) Ja kyllähän sitä sitten oppi lukemaan Äijää ja kommunikoimaan hänen kanssa niin, että molemmat ymmärrettiin toisiamme. Hän hyväksyi oman asemansa meidän laumassa ja sen, että minä näytän missä kaappi seisoo, ei hän. :)

Äijän luonne hänen kasvaessaan kehittyi ja muuttui paljon. Pentuna oli dominoiva kauhukakara, myöhemmin tottelematon hurjapää ja nyttemmin iloinen ja hyvin rauhallinen (..sekä läheisriippuvainen..) veitikka, minun  rakas kultamussukka, joka tulee lähes kaikkien kanssa toimeen. Äijän motto on; niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan ;)

Tuhoja poika teki vähän verrattuna siihen, mitä tämä tyyppi olisi VOINUT tehdä niin halutessaan. Saldona on herran oma peti, useampi kenkäpari, autosta penkinsuojukset, käsijarrun pää ja vinkkareiden säätövipu, muutamat tyynyt ja peitot sekä niiden mukana muutamia petivaatteita sekä yksi petari + kokonainen sänky (jossa nukuimme vielä vuosia koska jouset ja jalat säilyi ehjinä).. :)

Tuhokausi alkoi siinä 8 kk:n iässä ja kesti muutaman kuukauden. Huonekaluja ei poika ole koskaan pyöristellyt (*koputtaa puuta*) ja kuonokoppaa kokeilin muutaman kerran myös (oli viimeinen vaihtoehto). Pitkän työpäivän ajaksi en koppaa kuitenkaan laittanut, vaan raahasin uuden petarin + petivaatteet toiseen huoneeseen. Eipä sänkyäkään enää syönyt kun ei ollut mitä syödä siitä enää. :)

Äijä on (lähes) kaikille avoin ja ystävällinen, ja tietenkin tutuille ihmiskavereille ja koirakamuille. Jotkut vieraat, etenkin miespuoliset ovat joskus olleet vähän epäilyttäviä Äijän mielestä, jolloin herra on pidättyväinen ja vahtiviettiäkin löytynyt. Pari kertaa on murahdellut jos on kuulunut epämääräisiä ääniä ulkoa ja mennyt pälläämään ikkunaan, että kuka siellä, tule vaan jos uskallat! Kerran kävi myös silleen, etä oltiin nukkumassa vielä kun aamulla ystäväni tuli ilmoittamatta meille. Heräsin sit siihen kun Äijä murisee ja haukkuu eteisessä, jossa seisoi pelosta jähmettyneenä kaverini joka leperteli Äijälle että minä se tässä vaan oon. Kun Äijä hokasi että se on meidän kaveri niin laski hänet sitten vasta sisälle ja häntä heiluen.. Jonka jälkeen Äijä kävi myös tuuppamassa minua et "hei meille tuli vieras jee!". :D Mutta yleensä Äijä ei ilmoita vieraista, menee korkeintaan ovelle katsomaan että kuka tuli. Vieraat Äijä ottaa avosylin vastaan kotiin, tutut vieraat siis. Uudet ihmiset täytyy haistella, joista Äijä ei juurikaan sitten välitä.

Kotioloissa, kuten yleensä muuallakin, Äijä on ERITTÄIN rauhallinen ja ns. näkymätön. Hän rakastaa nukkumista ja yleensä jääkin vielä nukkumaan sänkyyn aamulla, kun olen noussut jo kahvinkeittoon. Äijä ei hauku kuin vasta todella tarpeen vaatiessa sekä silloin kun on erittäin innostunut. Tuttuja vieraita kohtaan Äijä on tietty iloinen, häntä vispaa julmetusti ja viekkuun sohvalle pitää heti ängetä! Äijälle tuntemattomat ihmiset ovat hieman kysymysmerkki, mutta parilla nuuskaisulla nekin ovat kavereita.

Koska Äijä oppii ja omaksuu asioita nopeasti ja helposti, koulutuksessa toistot on hyvä jättää Äijän kanssa muutamaan kertaan, liika jankkaaminen turhauttaa pojan ja kiinnostus lopahtaa. Verijälki onkin sit asia erikseen, jota herra rakastaa. Siihen ei tarvita muuta kuin pääpalkinnoksi suuri hirvensorkka ja paljon makkaraa! :)

Tiivistettynä Äijä on utelias, rohkea, kiltti ja lempeä sekä TODELLA ihmisrakas ja pitää lapsista ja kotona löhöilystä, on hellyydenkipeä ja läheisriippuvainen sekä todellinen mammanpoika, osoittaa minuun kiintymystään ja kunnioitustaan suuresti! Äijällä on myös erinomainen elekieli, hän osaa taitavasti koirakieltä ja käyttää monipuolista elekieltään myös vahvasti tilanteessa kuin tilanteessa. Hän lukee myös minua kuin avointa kirjaa. Äijä on siis erittäin herkkä kaikelle elekielelle. Äijällä on myös mielettömän hyvä muisti ja hän rakastaa arjen rutiineja. Jos jotain poikkeavaa tapahtuu, on Äijä heti äimänkäkenä että "mitämitä hetkinen hetkinen" :D Äijä haluaa aina olla myös ihmisten lähellä ja mieluiten sylissä (!!!). Äijä rakastaa läheisyyttä ja vieressä nukkumista. Hän on hirveän utelias, mutta jos jotain uutta ja vierasta ja outoa joutuu kohtaamaan, Äijä tarvitsee siinä hieman minun apua ja rohkaisua. Äijä inhoaa vesisadetta ja suihkua, mutta pitää uimisesta / vedessä kahlailusta.

Äijä on erittäin sopeutuvainen, kunhan vain minä olen hänen kanssaan. Toisten koirien kanssa tulee toimeen jos tulee, vieraat urokset ei Äijää miellytä.

 

©2019 Rhodesian Ridgebacks Tarujen Ugumu & Tarujen Agent - suntuubi.com